Vijfdelig koffie- en theeservies op dienblad, met waterketel op komfoor (bouilloire), model ‘Grieks’. Bestaande uit een koffie- en theepot, suikerpot, melkkan en theebus.
Uitgezonderd het blad hebben alle delen van dit koffie- en theeservies een gladde, gedrongen ronde vorm die overgaat in een hoge, cilindervormige hals. De vrijwel vlakke deksels van thee- en koffiepot, waterketel en theebus hebben een hoge rozetvormige knop. De koffiepot heeft inwendig een stoffen filterzak met zilveren ring, waarin gaatjes. Het deksel van de theebus is scharnierend en sluit met een drukknop. Het ronde dienblad heeft ter weerszijden voluutvormige, afstaande handvatten met bloem- en bladmotieven en ter bescherming, een glasblad.
De rand van het dienblad en de bovenzijde van de cilindervormige halsen zijn gedecoreerd met een golfmotief, het zogenaamde ‘lopende hond’ motief, binnen doorlopende parelranden. Het komfoor is aan beide zijden gedecoreerd met een palmetmotief. Met langs de brede basis een parel- en zigzagrand met rozet. Het gebogen handvat van de waterketel, evenals de onderzijde van de voet van het komfoor hebben ivoren monteringen.
In 1858 betrok de Utrechtse zilverfabrikant J.M. van Kempen een modern fabrieksgebouw in Voorschoten. Met eigen gasverlichting en een uit Engeland geïmporteerde stoommachine om de voor de productie benodigde walsen, valhamers, forceerbanken en polijstbanken aan te drijven. De verbeterde technische mogelijkheden waren van invloed op de vormgeving van grootzilver. De overvloedig versierde voorwerpen die zo karakteristiek waren voor het midden van de 19de eeuw, werden weldra vervangen door glad zilver. Jean Louis Bernhardie (1839-1905) was als chef van de tekenkamer verantwoordelijk voor alle fabrieksontwerpen. De ronde, gladde vormen van koffie -en of theeserviezen met modelnamen als ‘Grieks’ (en ‘Orientaals’) waren de eerste die speciaal ontworpen werden voor serieproductie. De onversierde potten zijn geforceerd en de onderdelen van het servies model ‘Grieks’ zijn gedecoreerd met een zogeheten ‘lopende hond’ motief. In 1867 werd model ‘Grieks’ getoond op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Na 1880 werd het niet meer geproduceerd, men gaf voortaan de voorkeur aan versieringen met enkel parelranden.
model "Grieks" het prototype van dit servies maakte deel uit van de bekroonde inzending van Van Kempen naar de wereldtentoonstelling in Parijs in 1867.
Mål
01=blad lengte: 52.2 cm breedte: 41 cm hoogte: 2 cm 02=theepot lengte: 20 cm breedte: 15 cm hoogte: 13 cm 03=koffiekan lengte: 22 cm breedte: 14.5 cm hoogte: 20.5 cm 04=melkkan lengte: 13 cm breedte: 11.5 cm hoogte: 11 cm 05=theebus lengte: 11.5 cm breedte: 12 cm hoogte: 11.5 cm 06=suikerpot hoogte: 14 cm diameter: 16 cm 07=waterketel lengte: 26 cm breedte: 25 cm hoogte: 25 cm 08-Komfoor lengte: 23 cm breedte: 22.5 cm hoogte: 17 cm